Magyar   English 
CIKK RÉSZLETES
Ötpárti nyilatkozat a kívánt gyermekekért
24816_nepessegnovekedes-2.jpg

A kívánt gyermekek megszületéséért jött létre nyilatkozat mind az öt parlamenti párt támogatásával a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére - jelentette be Székely András, a mozgalom vezetője Budapesten, az Országházban. A hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentum, amelyet az öt párt frakcióvezetője írt alá, kimondja: "alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak - biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik". "Ezért vállaljuk, hogy kormányon és ellenzéki szerepben is támogatjuk a népesség növelését célzó javaslatokat" - áll a január 8-án kelt dokumentumban.

A nyilatkozatban az is olvasható, hogy az aláírók támogatják "a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását". Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban "az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása".  Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz), az Országgyűlés szociális bizottsága népesedéspolitikai albizottságának elnöke, a mozgalom támogatója a nyilatkozatról szólva hangsúlyozta: "ebben, a hazánk jövőjét érintő életfontosságú kérdésben, legalább egy aláírás erejéig megnyilvánuló, közös akarat jött létre".

A tavaly elhunyt Kopp Mária pszichológus, a mozgalom alapítója kutatásai nyomán kiderült, hogy "az érző emberi élethez kevés a puszta racionalitás, hit, remény és szeretet nélkül nincs társadalmi felemelkedés sem" - mondta kormánypárti képviselő, hozzátéve: "ezért a hit nem a vallásban rejlik csupán, hanem nemzetgazdasági tényező". Székely András arról beszélt, a kutatások azt mutatják, hogy a magyar fiatalok jóval több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik. A mozgalom célja, hogy a társadalmi közbeszédet abba az irányba módosítsa, hogy a gyermekvállalás ne a negatív, hanem kifejezett pozitív gondolatokhoz kötődjön, így elősegítse a kívánt, tervezett gyermekek megszületését - mondta. Hozzátette: amikor valaki a gyermekvállaláson gondolkodik, akkor ne rögtön a nehézségek jussanak eszébe.

Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese azt mondta: a 2002-es Hungarostudy (a lakosság testi-lelki egészségi állapotát kutató) vizsgálat szerint a 45 év alatti szülők 24 százaléka három vagy több gyermeket szeretne, és 61 százalékuk legalább kettőt. Ehhez képest a kívánt gyerekeknek körülbelül a fele születik meg Magyarországon. Szerinte akkor születnek meg a kívánt gyermekek, ha szülők függetleníteni tudják magukat a külső ideológiáktól, az elvárásoktól, és ki tudják alakítani személyes értékeiket, világukat.

Bagdy Emőke pszichológus elmondta, az a férfi, aki gyermeket nemzett, nemcsak a nemzet tagjait szaporítja, hanem férfiasságával is sokkal teljesebbnek érzi magát. Közölte, Carl Gustav Jung pszichológus szerint a nő "nembeli lényege", hogy egyedül a nők képesek a gyermek kihordására és világra hozására. Azt mondta, hogy "az úgynevezett boldogság-teljesség férfi és nő párkapcsolatában keresendő".

Forrás: www.hirado.hu 

 
2013-01-28
AKTUÁLIS HÍREINK

2015. április 9-10-én a Hajdúszoboszlón a "Családbarát szeminárium" rendezvény keretében bemutatjuk a vízügyi és fürdőágazat 5 szervezetének családbarát gyakorlatait - a Munka és Család Audit eredményeit.

 

2015. február 12-én találkozhat velünk a Magyar Tudományos Akadémián a "Családbarát szemlélet, Munka-magánélet egyensúly" konferencián.

 

2014. október 30-án 15 órakor a VII. Országos Tanácsadói konferencián dr. Ternovszky Ferenc tart előadást "Új módszer a Tanácsadásban: Munka-Család Audit" címmel.

 

2014. október 17-én a Magyar Tudományos Akadémián kerültek átadásra a 2014. évi Családbarát Vállalat díjak. 

 

2014. május 27-én a Világgazdaság Nők az Üzleti csúcson konferenciáján találkozhat velünk, dr. Ternovszky Ferenc a Siker kulcsa: A NŐ előadása keretében. 

 

 2014. április 9-én kerekasztal beszélgetés résztvevői leszünk Szombathelyen a 20. Osztrák-Magyar munkaügyi konferencián.

 

2014. március 22-én Családünnep a Millenárison. Mi ott leszünk, legyen ott Ön is!

 

2014. február 20-án a Gyermekvállalás, család és munka c. konferencián Sembery Tünde tanácsadó kollegánk "Családbarát munkahelyek a munkáltatók és a munkavállalók szemszögéből" címmel tart előadást. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

 

HÍREK A TÉMÁBAN
iStock_000002330231XSmall.JPG
Amikor a gyerek a szülővel megy dolgozni
"..... egyre többen megértik, hogy a területbe befektetett pénz és energia egyet jelent a hatékonyságba, teljesítménybe befektetéssel, hiszen az elégedettebb, lojálisabb munkavállaló jobban is teljesít, hangsúlyozta Ternovszky Csilla..."
2014-10-28tovább ...
2013_09_23_Ternovszky_Csilla_Rita_001.jpg
Rugalmasság nélkül nincs családbarát munkahely
"...A kulcsszó a rugalmasság, nem csak a munkaidő kérdésében, hanem a szervezet hozzáállásában is. Sok esetben nem pénzbeli ráfordításra van szükség, hanem szemléletmódbeli változásra, odafigyelésre a vezetők részéről...."
2013-11-14tovább ...
Soltész-Miklós-államtitkár300.jpg
Jön a gyed extra

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre, döntött a kormány az úgynevezett gyed extra csomagról – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön egy konferencián. A csomagban foglalt intézkedések 65 ezer kisgyermeket nevelő édesanyát érintenek. 

2013-11-08 16:02tovább ...