Magyar   English 
CIKK RÉSZLETES
Szalai Piroska munkája lesz, hogy azonosítsa a nők foglalkoztatásának bővítése előtt álló akadályokat
iStock_000016534936XSmall.jpg
Bemutatkozott a nők mukaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos
 
Szalai Piroska munkája lesz, hogy azonosítsa a nők foglalkoztatásának bővítése előtt álló akadályokat, és programokat dolgozzon ki a helyzet megoldása érdekében. A miniszteri biztos kedden, a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be.
 
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: több évtizedes lemaradást kell pótolni a foglalkoztatás területén. Nem csak a nők, hanem a fogyatékkal élők, a pályakezdők, a gyesről-gyedről visszatérő szülők foglalkoztatási aránya is elmarad az uniós átlagtól - sorolta az államtitkár.
 
Kiemelte: nem nálunk legrosszabbak a mutatók, ugyanis Máltán, Olaszországban, Görögországban még rosszabb a nők helyzete. A mi feladatunk, hogy tanuljunk az előttünk járó sikeres országoktól - fogalmazott Czomba Sándor, példának a skandináv országokat említette.
 
A politikus emlékeztetett, a kormány már több lépést tett a foglalkoztatás bővítése érdekében: kiemelte a Start Bónusz Kártyát és a részmunkaidősök járulékkedvezményét.
 
Szalai Piroska elmondta, civil szervezetek tagjaként és a tudományos életben is régóta foglalkozik a témával. Úgy fogalmazott: kinevezése óta a szakmai és civil szférából is sokan jelezték vissza, hogy szívesen részt vennének a munkában, felajánlották segítségüket.
 
Mandátumáról szólva aláhúzta, hogy feladata a nők foglalkoztatása előtt álló akadályok azonosítása, majd programok kidolgozása azok lebontása érdekében.
 
A miniszteri biztos számokkal szemléltette a helyzetet: míg Magyarországon 100 munkaképes korú nőből 51 dolgozik, ebből 4-en részmunkaidőben, addig az Európai Unió átlaga 100 főből 58-at alkalmaznak, ebből 18 fő részmunkaidős. A teljes munkaidős arányban mutatkozó előnyt a továbbiakban is szeretnék fenntartani - húzta alá Szalai Piroska.
 
A helyzet javítása érdekében célként tűzték ki azt, hogy megakadályozzák a nők inaktív státuszba kerülését, valamint terveket fognak kidolgozni a gyermekfelügyelet, a munkaerő-piaci diszkrimináció és a felnőttképzés területén is.
 
kormany.hu
 
2012-04-03 15:06
AKTUÁLIS HÍREINK

2015. április 9-10-én a Hajdúszoboszlón a "Családbarát szeminárium" rendezvény keretében bemutatjuk a vízügyi és fürdőágazat 5 szervezetének családbarát gyakorlatait - a Munka és Család Audit eredményeit.

 

2015. február 12-én találkozhat velünk a Magyar Tudományos Akadémián a "Családbarát szemlélet, Munka-magánélet egyensúly" konferencián.

 

2014. október 30-án 15 órakor a VII. Országos Tanácsadói konferencián dr. Ternovszky Ferenc tart előadást "Új módszer a Tanácsadásban: Munka-Család Audit" címmel.

 

2014. október 17-én a Magyar Tudományos Akadémián kerültek átadásra a 2014. évi Családbarát Vállalat díjak. 

 

2014. május 27-én a Világgazdaság Nők az Üzleti csúcson konferenciáján találkozhat velünk, dr. Ternovszky Ferenc a Siker kulcsa: A NŐ előadása keretében. 

 

 2014. április 9-én kerekasztal beszélgetés résztvevői leszünk Szombathelyen a 20. Osztrák-Magyar munkaügyi konferencián.

 

2014. március 22-én Családünnep a Millenárison. Mi ott leszünk, legyen ott Ön is!

 

2014. február 20-án a Gyermekvállalás, család és munka c. konferencián Sembery Tünde tanácsadó kollegánk "Családbarát munkahelyek a munkáltatók és a munkavállalók szemszögéből" címmel tart előadást. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

 

HÍREK A TÉMÁBAN
iStock_000002330231XSmall.JPG
Amikor a gyerek a szülővel megy dolgozni
"..... egyre többen megértik, hogy a területbe befektetett pénz és energia egyet jelent a hatékonyságba, teljesítménybe befektetéssel, hiszen az elégedettebb, lojálisabb munkavállaló jobban is teljesít, hangsúlyozta Ternovszky Csilla..."
2014-10-28tovább ...
2013_09_23_Ternovszky_Csilla_Rita_001.jpg
Rugalmasság nélkül nincs családbarát munkahely
"...A kulcsszó a rugalmasság, nem csak a munkaidő kérdésében, hanem a szervezet hozzáállásában is. Sok esetben nem pénzbeli ráfordításra van szükség, hanem szemléletmódbeli változásra, odafigyelésre a vezetők részéről...."
2013-11-14tovább ...
Soltész-Miklós-államtitkár300.jpg
Jön a gyed extra

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre, döntött a kormány az úgynevezett gyed extra csomagról – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön egy konferencián. A csomagban foglalt intézkedések 65 ezer kisgyermeket nevelő édesanyát érintenek. 

2013-11-08 16:02tovább ...